7 Mart 2016 Pazartesi

Dikkat Eksikliği mi dedi birisi ?


Sıkı durun şimdi size çocuğunuzda dikkat eksikliğini bitirmenin 3 adımını yazacağım. Sahi bu kadar kolay mı? Bir haftada 3 kilo verdiren şok diyetler ya da eşinizle mutlu olmanın 10 altın kuralı gibi.  Keşke olsa değil mi? Ah olsa ben de anlatabilmeyi çok isterdim alın işte, sihirli formül uygulayın demek isterdim hem de 3 adımda!!!Lakin bu iş 3 adımlık bir iş değil. 3 adımda başlamıyor ki...
Son zamanlarda çok sık görüyorum böyle hap sayılacak(!) bilgileri. Birbirinin aynısı olan ve yüzlerce kez sosyal medyada ana sayfama düşen bilgileri...Kızınızla ilişkinizi düzeltmenin 10 yolu, tuvalet eğitimini 3 adımda tamamlayın.. Hadi canım! 
Bugünün konusu dikkat eksikliği olsun, zira diğer konularda da iki satır ben de yazacağım. Benim gözlemlediğim ve iyi sonuç alabildiğim şeyler ne mi? Gruba ilk geldiği gün sürekli koşan 2 dakika dahi masaya oturmayan çocuklar nasıl oldu da 3 ayın sonunda masada uzun süre oturmaya başladılar, nasıl oldu da gruba dahil oldular...Elimdeki sihirli değnek neydi? Tek bir kere sesimi dahi yükseltmedim, ödül vermedim (çıkartma dahil), elbette ki ceza da vermedim.


Başlıyorum...
İlk koşul; çocuğu özgür bırakacaksın. Çocuk ne ile ilgileniyorsa ilgilensin, onu rahat bırakacaksın. Etkinlik sırasında, anneler "hadi bak arkadaşların diğerine geçti sen de bırak artık." dedikleri zaman müdahele ederim. "Hayır, lütfen bırakın " diye. İsterse tüm etkinlik boyunca aynı şeyi yapsın.  Çocuklar her yaptığında başka bir şey öğrenir, her tekrar onun için bambaşka bir deneyimdir ve ne kadar çok  bir etkinlik içinde zaman harcarsa konsantrasyon süresi de o kadar artar.


Çocukların eğlendigi aktiviteler dikkat süresini uzatamaz gibi yanlış bir inanış var ne yazık ki. İlla ki sıkıcı aktiviteler çocukların dikkat süresini uzatacak gibi bir düşünceye kapılmış anneler. Çocuk neyi yapmaktan zevk alıyorsa, neyden eğleniyor ise dikkat süresi onunla beraber uzar. Örneğin, araba yıkamak erkek çocukları için de kız çocukları için de muhteşem bir aktivitedir. Ben araba yıkamayı sevmeyen kız çocuğuna henüz rastlamadım. Eğlenceli bir aktivite öyle değil mi?(Masada uzun süre oturmayan 2 yaşında bir çocuğumun 45 dakika araba yıkadığına şahit olduk) Su ile yapılan aktiviteler özellikle dikkat süresini uzatır. Bir başka etkinlik örneği de şu olabilir. Bir büyük kaba su koyup içine farklı objeler atın. Kepçe ile bu objeleri çıkarıp başka bir kaba almaya  çalışsın. Balkonda yapmanızı öneririm:) 9 aylıktan tutun da 7 yaşa kadar bu etkinliğe bayılmayacak çocuk yoktur. Yaş büyüdükçe içine attığınız objeleri küçültmeyi ihmal etmeyin. Ah bir de gıda boyası ya da parmak boyası eklerseniz işte size hayal gücünü de destekleyen şahane bir etkinlik. El göz koardinasyonuna katkısını bilmem söylemeye gerek var mı:)


Boya yapmasına müsaade edin. Ne kadar korkuyoruz çocuklarımızın boya yapmasından değil mi, ne kadar gereksiz buluyoruz. İlla ki zeka kartlarında dikkat süresi uzamalı diye düşünüyoruz ya da şahane hazırlanmış montessori tepsilerinde... (Evet montessori eğitmeniyim ve evet montessori materyalleri ve çalışmaları dikkat süresini uzatıyor ama herkes çocuğunu montessori okuluna gönderemiyor) Sınırsızca ve müdahelesiz boya yapmasına müsaade edin. Bunu çiz de demeyin ne çizdin anlat da demeyin sürekli.. Siyah çok kullandı psikolojisi mi bozuk demeyin. Rengarenk yaptı çok mutlu çocuk benimkisi de demeyin;) Karışmadan izleyin. Bolca boya ve kağıt koyun yeter. Zamanınız varsa açın güzel bir müzik siz de oturup ya mandala yapın ya da serbestçe boyayın. Dikkat süresini nasıl uzatacak şaşıracaksınız. Ve her ikinize de nasıl iyi gelecek...Ressamların günlerce bazen yıllarca bir tablo için zaman harcaması başka ne ile açıklanabilir ki? 
Oyuncak oyuncak, giysi giysi her yer ne kadar kalabalık, üstünüze gelen gardroplar ve evin icinde nefes dahi alamadığınız alanlar...Önce çocuğunuzun odasını sonra kendi odanızı ve hayatınızı sadeleştirin. Dağıtın kalabalıkları. Az,  daha çoktur sözünü bilir misiniz? Az, daha da değerlidir hem:)






Ve spor...
Yapılan araştırmalar spor ile uğraşan insanların konsantrasyon becerilerinin daha gelişmiş olduğunu söylüyor. Özellikle dikkat eksikliği yaşayan çocuklarda çok işe yaradığını gözlemliyorum. Su sporları, özellikle yüzme gerçekten inanılmaz sonuçlara ulaşmamızı sağlıyor. 
Kum ile oynama... Bildiğiniz toprak da olur kinetik olanı da çamuru da hepsi olur. Yeter ki bırakın oynasın. Gerçek bir terapi aracıdır. 
Televizyonlar, iPadler, telefonlar... Hepimiz zararının farkındayız. 2 yaş öncesi gerçekten çok tehlikeli buluyorum. Ancak sonrası için ne yazık ki hayat başka bir seçim şansı vermiyor. Kahvaltıya gittiğiniz zaman bir tek sizin çocuğunuz ortalıkta koşarken, diğer tüm arkadaşlarının elinde telefon var ve bunun eşliğinde yemek yiyorken siz de ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. 6 aylık bebeği olan bir danışanım, "telefonsuz yemek yemiyor ama." dedi bir keresinde. Ek gıdaya yeni geçmiş bir çocuktan bahsediyorduk oysa. Aile umarım sınırlandırma getirerekten kullanımına izin veriyordur diyerek bu bölümü geçiyorum. 


En güzelini ve en işe yarayanını sona sakladım. Nedir biliyor musunuz? Doğa.. Yaşadığımız şehirlerde nefes alacak alan kalmadı biliyorum ama doğa kucağını açmış bizi bekliyor. Doğada özgürce hareket eden çocuk enerjisini atabilir, sakinleşir, rahatlar. Ağaçların boylarını izler, uzamsal algıları fark eder, analitik zekası gelişir. Başka canlıları izler, empati yeteneği gelişir. Ben solucan izlemekten zevk almayan çocukla henüz karşılaşmadım;)İşte size zooloji, botanik, coğrafya;)  Kuşlar ile konuşur, yaşamları hakkında fikir edinir. Bir dal ayağını çizdi diyelim, bir dahaki adımını dikkatle atar, risk alır. Hayata karşı mücadeleyi öğrenir. İnsanoğlu ilk varoluşundan itibaren bu insani içgüdüsü ile yaşar, hayatta kalabilme becerisi...Doğru riskler alabilen, mutlu ve de sağlıklı nesiller yetiştirmemiz ümidiyle. ..




Ha bu arada kötü haberi sona sakladım, bu saydıklarımı uzunca süre yapmanız gerekiyor.

 
 
 
 
 
Sevgiler saygılar:)
Serap Alaca

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder